Pre nedelju dana sam dobila mail, koji oslikava problem sa kojim se dosta žena suočava – “odakle da počnem sa planiranjem”:

“Draga Tanja,

imam jedno pitanje za tebe. Volela bih nekako da sredim svoj život i počnem da bolje planiram. Međutim, ne znam odakle da počnem. Uvek mi se nešto ispreči, ili prihvatim neku novu obavezu pa mi pokvari planove, ili pustim da svaki dan ide za sebe. To mi ne odgovara, osećam da previše vremena gubim i da ne radim bitne stvari. Bilo bi mi drago da nešto napišeš na tu temu iako je leto. Hvala! Puno pozdrava, Smiljana.”

 

Draga Smiljana, hvala na iskrenosti i spremnosti da svoju priču podeliš sa drugim ženama. Leto je pravo vreme za nove početke. Ili, ono što ja volim da kažem:

Ne postoji bolji momenat od sada da se počne sa planiranjem.

Pitanje “odakle da počnem sa planiranjem” nije novo niti je nešto što samo neke od vas proživljavaju. Većina žena koje ja poznajem ima dane prebukirane sitnim malim obavezama i svake nedelje kažu sebi – počeću od sutra. Ali, kao i kod svih navika, sutra nikako da dođe:). U ovom postu podeliću sa vama nekoliko strategija koje će vam pomoći da pitanje “odakle da počnem” više ne bude vaša briga.

Odakle da počnem

 

Zamislite sledeću situaciju:

“Ponedeljak je ujutru, budite se i razmišljate kako će danas biti divan dan. Obavljate sve rutinske radnje i onda se uz muziku spremate za posao. U putu do posla čitate novu knjigu koju ste baš tog vikenda kupile. Sa osmehom ulazite u kancelariju, otvarate planer i kažete sebi – ti to možeš.”

Izgleda malo bajkovito, ali nije nemoguće. I da, ako ste primetile, poslednja rečenica ne kaže da je plan koji ste videli divan i bajan, već naporan, ali ćete ga savladati sa osmehom, zato što znate zašto i šta treba da radite.

 

Saznajte ZAŠTO

Planiranje nije veština koja se može savladati za jednu noć. Pravljenje plana, koji će raditi za vas, zahteva da to radite stalno, kako bi vam prešlo u naviku, ali zahteva jednu mnogo bitniju stvar. Zahteva da odgovorite na pitanje:

Zašto želim da planiram? Šta će mi planiranje doneti?

Kada znate zašto, kako je uvek mnogo lakše.

Ovo napominjem, zato što ima dosta žena koje apsolutno smatraju da im plan ne treba i da im je život savršen ovakav kakav jeste. I ja to poštujem.

Međutim, za nas ostale, koje želimo da idemo napred, koje želimo da ostvarimo ciljeve u svim sferama svog života, ali i da imamo vreme za sebe, planiranje je od ključne važnosti.

Odredite metod koji radi za vas

Odakle da počnem – od planera. Odredite da li ste više za fizički planer, odnosno papirnu verziju ili za računar. Šta god da odlučite, probajte da ne trošite previše vremena na to. Ako vam ne odgovara, promenićete, sada vam je cilj samo da počnete. Ja koristim papirni planer sa nedeljnim rasporedom, zato što volim da imam celu nedelju uvek pred sobom.

 

Planiranje - metod

Odredite dan u nedelji kada ćete planirati

Da biste stekli naviku planiranja, veoma je bitno da imate jedan dan u nedelji kada pravite plan. Kod mene je to nedelja, ali može biti bilo koji drugi dan. Bitno je da imate dan, mesto i vreme koje odvajate samo za to.

15 minuta svaki dan

Imajući u vidu koliko su nam životi brzi, haotični i nepredvidivi, odvojite 15 minuta na kraju svakog dana da proverite gde ste. Da  li ima nešto što je iskrslo za sutra pa morate da unesete u planer? Da li se pojavio neki hitan i bitan zadatak za narednu nedelju? Da li ste nešto fenomenalno uradile danas? Unesite to u planer, nacrtajte sebi zvezdicu ili srce za uspehe koje postižete.

Planer je tu da vas motiviše, a ne da vam je muka što morate da gledate u njega:).

 

Važne stvari na prvom mestu

Unesite bitne datume prvo. Rođendane, godišnjice, putovanja, odmore, bitne školske datume itd. Sve što već sada znate kao fiksne datume. Nakon toga unesite datume koji su vam važni za ovaj mesec iz bilo koje oblasti vašeg života – poslovne sastanke, preglede kod lekara, treninge, vreme za sebe…

 

e-mail kurs

 

Napravite nedeljni plan

Već ste puno uradili, zar ne! Pogledajte vaše liste zadataka i u svaki dan naredne nedelje unesite po  3, DA SAMO 3, zadatka na kojima ćete raditi svakog dana. Nikome ne treba dugačka lista zadataka svaki dan koja bode oči i čini vas nezadovoljnim. Ključ je u magičnom broju 3. Ako u ponedeljak uradite sva 3 zadatka, a još uvek imate vremena, pogledajte na listu i ubacite nova 3. O tome, kako da odredite na kojim zadacima ćete raditi, pročitajte ovde.

 

Lezite mirno da spavate

Bravo! Napravile ste plan i sad možete da odahnete. Sutra će stvarno biti divan dan, zato što kad otvorite svoj planer znate na čemu treba da radite. Srećno!

 

Podelite svoj uspeh

Podelite u komentarima ispod uspehe koje ste postigle zato što planirate! Ako vam je potrebna podrška i pomoć, ili neko da vam pokaže isprobane strategije i metode, prijavite se na moj program Budi efikasna.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + 17 =