U današnjem svetu izobilja informacija, teško je odlučiti se za prave alate i metode, pa zato u ovom postu delim sa vama moja 4 omiljena alata za planiranje. Ove alate sam usavršila i prilagodila da rade za mene i nadam se da će vam pomoći da i vi planirate bolje i efikasnije.

Moja 4 alata za planiranje

Na samom početku da se razumemo – ja sam kompletni planning geek, ili što bi jedna moja prijateljica rekla “obsednuta sa planerima”. Svoje planere sam, do skoro, pravila sama i uživala sam u tome. Svaki novi alat, metod, boja, olovka bili su tu da ih ja isprobam. Uživala sam čekajući da mi stignu washy tape (koje sada imaju na svakom ćošku) sa Amazona i Aliexpresa. Oko Nove Godine, dane sam provodila u pravljenje svojih pregradnih stranica u planeru. To volim i dan danas da radim, ali sada imam sistem koji radi za mene i dekoracija planera mi samo omogućava da me planer motiviše.

Ta potraga za perfektnim alatom za planiranje, me je u stvari držala u zamci zvanoj “Zamka perfektnog alata”. Ona je samo jedan od načina da ne radimo ono što treba da radimo i da ubeđujemo sebe da ćemo ostvariti ciljeve i zadatke onog momenta kad pronađemo perfektan alat. Zbog toga je ključna poruka, pre nego što krenete da čitate donji tekst:

Perfektan alat je jednostavan alat. Alat treba da vam pomogne da radite stvari koje treba da radite, a ne da provodite dane u izboru olovke, trake ili boje koja perfektno odgovara vašem današnjem raspoloženju.

#1 alat za planiranje – planer

moj planer

Veruje da niste znale da ću ovo staviti na prvo mesto. Planer je mesto gde ja na jednom mestu imam – svoju viziju, prekretnice, ciljeve, liste zadataka, refleksije, dnevnu i nedeljnu organizaciju života. Jedan od razloga što sam dugo pravila svoj planer, jeste što na našem tržištu nije bilo onih koji mogu da obuhvate sve što mi je bilo potrebno. Kada birate planer, najbitnije je da prvo analizirate sve svoje navike, pa tek onda tražite onaj koji će vam odgovarati. Nemojte se zaletati, vreme uloženo u analizu će vam se višestruko isplatiti, verujte mi.

#2 alat za planiranje – hemijska olovka

olovke za planer

Obzirom da koristim papirni planer, olovke su mi jako važne. Što više boja to bolje :). Još kao mala sam volela lepe olovke i penkala koja tanko pišu. Nemam baš neki sjajan rukopis, naročito kad pišem u brzini i zato mi je važno da se mastilo ne razmazuje u dodiru sa papirom. Najviše volim da pišem lajnerima, jer su tanki, a ponekad koristim gel olovke. Različite boje koristim ili za naglašavanje ili u dnevnom planu da odvojim zadatke koji pripadaju različitim projektima.

#3 alat za planiranje – washi tape

washi za planer

Washi tape, ili papirna traka, ili pirinčana traka je više sredstvo za dekoraciju nego alat, priznajem. Ali ih obožavam i koristim u različitim situacijama. Nisam od onih osoba koji više vremena provedu ukrašavajući planer washi tape-om, karticama, sličicama i sl., nego radeći (mada se stvarno divim ljudima koji to rade). Meni washi tape služi da nešto naglasim ili istaknem. Obično sa njom obeležim neki značajan rođendan, ili dane kada sam na odmoru ili putu. Volim da na pojedini stranama odvojim dnevni raspored na 3 sekcije sa ovom trakom. Washi tape čini da je moj planer živ i da je nekako odraz mene i mog duha.

#4 alat za planiranje –  Asana

Program Asana sam već nekoliko puta pominjala. Asana mi je veoma važna za dve stvari – planiranje postova za blog i podkast i upravljanje projektima na kojima radim, naročito sa drugim ljudima. Asana je veoma dobar alat za projektni menadžment, jer prilično lako i jednostavno omogućava planiranje, delegiranje i praćenje realizovanih zadataka. Takođe je dobar za upravljanje promenama, zato što se zadaci mogu jednostavno prebacivati iz jedne u drugu poziciju. Ima dobar kalendar, u kojem se jasno vide različiti zadaci i njihova slaganja ili preklapanja.

Ja za planiranje koristim još nekoliko alata (npr. kafu:)), ali ovo su mi 4 omiljena. Koji su tvoji omiljeni alati za planiranje?

Piši u komentarima ispod,

 

Tatjana

Napomena: Fotografije koje se nalaze u ovom postu su moje, a proizvodi i usluge koje vidite ili koje pominjem u tekstu su oni koje sam lično probala, tako da nije u pitanju partnerski marketing (affiliate marketing) i ja ne dobijam ništa ako kliknete na linkove u tekstu.

2 thoughts on “Moja 4 omiljena alata za planiranje”

    1. Draga Mirjana,
      ja trenutno koristim planer Smrcha&Bo, jer mi odgovara sto mogu da biram delove u planeru. Mislim da su odlicni i Uredjeni haos planeri, kao i Planera planeri. Njih sam imala prilike da vidim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 1 =