Imajući u vidu da često radim na nekoliko različitih projekata u isto vreme, dešava mi se, da se ukočim i budem preplavljena količinom stvari koju je potrebno uraditi. E sad, Tatjana od pre nekoliko godina bi reagovala otprilike ovako:

via GIPHY

I onda bih verovatno otišla da pojedem nešto ili da skuvam kafu ili da spavam ili da radim nešto potpuno nebitno. Nadajući se, da će se stvari posložiti neki magičnim putem.

Danas, iako se dešava da imam ovakve situacije (jer su ponekad stvari izvan moje kontrole), obično reagujem na sledeći način:

via GIPHY

Postoji jedna bitna stvar koju sam saznala tokom učenja da upravljam sobom u vremenu. Prosečna osoba ima oko 70.000 misli svakog dana! Ako ne naučimo kako da ih dovedemo u red i organizujemo ih, prave nam haos i onda trčimo tamo amo bez ikakvog cilja, kao Kermit gore (tj. JA:). I naravno, taj haos u glavi dovodi do haosa u svim sferama života i utiče na njegov kvalitet.

Jedna od najboljih alatki za produktivnost, koja će vas odmah pomeriti sa mrtve tačke, jeste tehnika pod nazivom IZBACITI SVE IZ GLAVE (često se koristi i engleski naziv brain dump ili brain dumping).

izbaciti sve iz glave

 

1. Zašto izbaciti sve iz glave

 

Um koji je preopterećen gomilom informacija, u stvari je mnogo manje efikasan, nego onaj koji drži malu ali organizovanu količinu.

Da se razumemo, ja nemam ništa protiv misli i ideja. Naprotiv! Ali, ako ne uradimo nešto da sve te misli i ideje pretvorimo u savladive korake koji nas vode bliže ciljevima koje želimo ostvariti, onda dovodimo sebe u stanje nepotrebnog stresa i opterećenja za organizam. Glava koja mora da razmišlja o hiljadu stvari, zaboravlja one najbitnije, ne može da se fokusira i probija rokove.  A to niko ne želi, zar ne?

Izbaciti sve iz glave je veoma bitna strategija iz dva razloga:

  • kada ispišete sve što vam prolazi kroz glavu na papir ili u računar, vaša glava automatski ulazi u mirniji mod
  • dok pišete, imaćete poriv da procenite da li je to što pišete vredno daljeg rada ili ćete ga ostaviti na nekoj listi – nekad/možda, a samim tim i smanjuje broj aktivnosti koje je potrebno uraditi

2. Šta vam je potrebno za metod IZBACITI SVE IZ GLAVE

Lepota ovog alata je u tome što su vam potrebne tri stvari koje sigurno imate i jedna za koju možda morate da se pomučite:

  • obična sveska ili prazna stranica u wordu ili notes na telefonu (za one koji vole tehnologije tu je Evernote, OneNote, Trello ili Outlook)
  • ako koristite svesku onda naravno i olovka 🙂
  • malo mira i tišine (za ovo možda morate da se snađete)
  • kafa, čaj, smoothy ili čaša vina (ovo je opciono, ali ja sam obično sa šoljom kafe:))

3. Odakle početi

Kao što sam i napisala u naslovu, najteže je početi, jer ne znate odakle da počnete.

Zato, počnite odmah!

Nema boljeg momenta od sad.

I počnite od prve stvari koja vam baš sada prolazi kroz glavu.

Otvorite svesku ili stranicu u računaru i ispišite sve što vam pada na pamet. Nemojte brinuti o lepoti izraza ili redosledu. U ovom koraku, najbitnije je da IZBACITE SVE IZ GLAVE! Što više, to bolje. Iako ćete sigurno imati potrebu da procenjujete šta pišete i da li je logično, zastanite i nastavite dalje. Potrudite se da prevarite svoj mozak, kako biste mu olakšale rad.

Kada završite sa pisanjem, udahnite duboko i čestitajte sebi! Najvažniji korak je urađen!

4. Šta sad, kad smo izbacili sve iz glave

Sada već ide lakši deo. Kada ste izbacili sve iz glave, potrebno je da uvedemo malo reda u sve što ste napisale.

Probajte da grupišete slične ideje (npr. posao, kuća, deca, kuvanje, odmori, ja…). Ovo možete raditi koristeći npr. fluorescentne markere različitih boja za različite grupe. Ako koristite računar, napravite tabele u wordu ili excellu i prebacite ideje. Ako koristite Evernote napravite nove notebooks u koje ćete prebaciti ideje, ako korstite Trello napravite nove boards.

Nakon grupisanja, pročitajte svaku od grupa i u svakoj od njih odredite 3  zadatka/ideje koje su najbitnije da se urade. Obeležite ih brojem 1 ili slovom A, šta god vam više odgovara. Onda odredite naredna 3 zadatka/ideje koje ćete obeležiti brojem 2 ili slovom B. I tako nastavite dok ne obeležite bitnost svih ideja u svakoj od grupa.

5. Izbacili smo sve iz glave – sad na posao!

Sad kad ste izbacili sve iz glave, napravili organizovane liste, odredili prioritete, logično  je da krenete da radite, zar ne? Međutim na čemu raditi prvo?

Ja ne bih bila ja, kad ne bih pomenula nedeljni kalendar, zar ne :). Otvorite svoj kalendar i prvo ubacite sve zadatke koji su vam obeleženi rednim brojem 1 ili slovom A u njega. Znači, svaki od zadataka koji su vam bitni iz svake grupe, imaće određeno mesto u narednih nedelju dana kada ćete raditi na njemu.

Na ovaj način, nećete morati da razmišljate šta je sledeća bitna stvar koju je potrebno uraditi. Imaćete sve pred sobom, tako da je na vama samo da krenete sa radom.

I to je to.

6. Šta dalje

Obično se jave tri pitanja na kraju:

  • A šta sa zadacima pod rednim brojm 2 i 3 ? Ne, ne idete dalje, u ovom momentu. Kada budete uradili sve zadatke iz jedne grupe, koji su obeleženi brojem 1 ili slovom A, onda se vratite na svoju listu i u kalendar rasporedite zadatke pod rednim broj 2, odnosno B itd.
  • A šta ako vam padnu na pamet nove ideje ili zadaci? Ja se iskreno nadam da hoće :)! Vratite se svojim listama i dopišite ih i odredite im prioritet. Ili napravite nove liste.
  • Šta dalje? Kako biste sprečili opterećenje ovakvim sutacijama, probajte da ovaj metod ugradite u svoju nedeljnu rutinu. Iako mi se dešavaju situacije sa početka, one su retke, jer ja svake nedelje, u procesu svog nedeljnog planiranja obavezno koristim metod izbaciti sve iz glave.

 

Sigurna sam da će vam ovih 6 koraka pomoći da organizujete svoje misli i tačno znate odakle treba da počnete. Pišite mi na tatjana@kadonavodi.com, da li ste probale metod i kako vam ide. Postavite pitanje ili ostavite komentar ispod teksta.

 

tatjana kad ona vodi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × one =