Kada vodimo sopstveni biznis, pregled meseca koji je iza nas je jedna od osnovnih stvari koje bi trebalo da radimo. Pratimo svoje ciljeve, targete, važne brojke i naravno finansije.

Međutim, kada nam se lista zadataka povećava iz dana u dan, a svakodnevne obaveze samelju, pregled meseca ume ili da nam pobegne (čitaj – da ga ne uradimo) ili da ga uradimo ali nam oduzme ceo dan.

Moj život se promenio od momenta kada sam svoje poznavanje strateških i projektnih procesa prenela na lični nivo. Od tada, planiram po kvartalima i to mi omogućava da sam uvek na pravom putu i da se fokusiram na prave stvari. Ako niste do sada, prijavite se na moju mailing listu i dobićete priručnik o tome kako da koristite princip 90 dana u svom planiranju godine. Međutim, samo pratiti biznis na kvartalnom nivou nije dovoljno i to zbog jedne stvari – moramo uspehe slaviti češće!

Kao preduzetnice radimo jako puno, svakog dana, a vrlo često i noći. Iz te perspektive, period od 90 dana je i dalje prilično dugačak, da bismo sebe nagradile za uspehe koje postižemo. Potrebno je da svoje uspehe beležimo češće i da proslavimo svaki od njih.

Zbog toga, u ovom postu govorim o 5 načina kako da vam pregled meseca bude zabavan, a ipak produktivan. Naravno, to podrazumeva, da ste u kalendaru odvojili dan, u kojem ćete pregled raditi.

Pregled meseca

1. Pregled meseca ne raditi u kancelariji

Da, ozbiljna sam. Koliko god voleli svoju kancelariju, predlažem vam da pregled meseca radite van nje. Izaberite neko lepo mesto, omiljeni kafić, reku, livadu, bilo koje mesto koje može da vas inspiriše. Naručite ili ponesite svoje omiljeno piće, izolujte sve nepotrebne zvuke (da, to podrazumeva i da isključite zvono na telefonu) i skoncentrišite se na mesec koji je iza vas.

2. Koristite samolepljive papiriće u boji

Ako baš ne možete da izađete iz kancelarije, onda probajte da koristite dostupne kreativne materijale za pregled meseca. Na tržištu sada već postoji niz oblika samolepljivih papirića – od kvadratnih, pravougaonih, preko srca, sunca, oblačića, pa sve do životinja ili biljaka. Iskoristite moć vizuelnog predstavljanja. Na tablu od plute ili običnu belu tablu, zalepite papire npr. kvadratnog oblika i na njima napišite kratkoročne ciljeve koje ste imali ovog meseca. Onda, u neki drugi oblik ispišite šta ste sve uradili ovog meseca kako biste ostvarili te ciljeve.

3. Napravite play listu

Kao što rekoh, pregled meseca treba da bude zabavan. Napravite play listu za taj dan, sa vašom omiljenom muzikom, koja ne bi trebala da bude duža od 2h. Toliko je maksimalno potrebno da uradite pregled meseca. Iskreno, meni treba pola sata najviše. Ako želite da naučite kako to da uradite, možete se ovde prijaviti na moj program Budi efikasna. Fokusirajte se i do kraja play liste završite pregled meseca. Pisala sam već o tome, produktivnost znači raditi pametnije, a ne više. Nije vam potreban ceo dan, verujte mi.

4. Napišite priču

Ovo je malo izvan granica za one koji nisu iz kreativnih industrija, ali ume da bude jako zabavno. Važno je da opet napravite vremensko ograničenje, jer ipak treba da budemo produktivne. Sa druge strane, nemojte razmišljati o tome da li znate ili ne znate da pišete. Cilj je da završite posao i da vam bude zabavno, a ne da odugovlačite ceo dan zato što niste ispunili čuvene školske zahteve: uvod, razrada i zaključak (razumemo se zar ne:)). Evo par ideja kako bi priča mogla da teče:

  1. Na početku ovog meseca zacrtala sam da ću uraditi….
  2. Desilo se da sam morala da se bavim…
  3. Zbog toga sam uspela da uradim…, ali nisam uspela da uradim…
  4. Ponosna sam na sebe, što sam….
  5. U narednom mesecu ću bolje uraditi …
  6. Moj plan za naredni mesec je da ostvarim…

Dovoljno je da nastavite ove rečenice i eto je priča! Dok ste popile kafu, pregled je gotov. Ne zaboravite da planirane ciljeve i aktivnosti za naredni mesec unesete u svoj kalendar i planer.

5. Proglasite taj dan posebnim danom u mesecu

Ovo je odličan metod, naročito kada imate tim sa kojim radite.  Pošto verujem da ste dan za pregled meseca već odredile u kalendaru, napravite od njega poseban dan. Poručite taj dan nešto posebno za jelo u kancelariji (pizzu, neke posebne kolače ili piće). Ili, ako imate više sredstava izvedite tim na ručak posle obavljenog pregleda meseca. I vi, kao i članovi i članice vašeg tima će se radovati tom danu. Ono što je bitno, cilj mesečnog pregleda je da se slave uspesi, ma koliko oni bili mali. Nemojte ih podcenjivati, u moru izazova koje morate da rešavate tokom meseca. Rešenja izazova su uspeh takođe, tako da uvek bude razloga za slavlje.

 

RADUJEM SE da čujem da li primenjujete ili želite da probate neke od ovih metoda. Pišite u komentarima ispod.

Takođe, ako želite da naučite kako da vam svaki mesec bude onaj koji je uspešan i da se više ne nervirate oko toga što nemate progresa ka svojim ciljevima, trenutno imam nekoliko mesta slobodno u svom programu Budi efikasna. Prijavite se i zajedno ćemo krajem narednog meseca organizovati zabavu u čast uspeha koji ste postigli!tatjana kad ona vodi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 16 =